Električna ograja za koze: Evo, kako jo zgraditi.

Električna ograja za koze: Evo, kako jo zgraditi.

Električna ograja za koze je omejeno območje, namenjeno za obdržanje koz. Ta vrsta ograje mora biti skrbno zgrajena, ob upoštevanju potreb koz in okoljskih pogojev, v katerih se nahajajo.

Ograja mora biti dovolj velika, da omogoča kozam prosto gibanje. Gradnja ograje za koze naj se začne z izbiro najprimernejšega spleta. Pomembno je izbrati dobro odcedno območje, ki ni nagnjeno k poplavam ali nestabilnemu terenu. Poleg tega izbrano območje naj bo dostopno za prevoz, da olajša vstop in izstop živali.

Ograjo za koze je treba zgraditi z uporabo trpežnih materialov, kot so les, kovina ali beton. Velikost ograje bo odvisna od števila koz, ki jih želite obdržati: na splošno je priporočljivo imeti vsaj 2-3 kvadratne metre na žival.

Pomembno je tudi zagotoviti območje, kjer se lahko koze spočijejo in spijo, zaščitene pred soncem in dežjem. To območje lahko predstavlja preprosta lopa ali ustrezno zavetišče.

Nazadnje je pomembno vključiti prehranski in napajalni sistem, ki ustreza potrebam koz. Ta sistem naj bo enostaven za uporabo in čiščenje, da se zagotovi zdravje živali.

V povzetku je ograja za kozep omejeno območje, ki ga je treba skrbno zgraditi, da se zagotovi dobrobit živali. Izbira lokacije, materialov in dimenzij so vsi pomembni dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri gradnji učinkovite in funkcionalne ograje.

Kako visoka naj bo ograja za koze?

Ograja za koze naj bo dovolj visoka, da prepreči kozam skakanje čez njo. Povprečna priporočena višina za ograjo za koze je vsaj 1,20 metra. Vendar pa, če so kozi posebej visoke ali gibke, je morda potrebno povečati višino ograje.

Poleg tega mora biti ograja dovolj trdna, da se upre poskusom koz, da jo podrejo ali izkopljejo pod njo. Pomembno je izbrati kakovostne in trpežne materiale za gradnjo ograje.

Tla okoli ograje naj bodo izravnana in brez ovir, ki bi lahko omogočile kozam, da skočijo čez ali izkopljejo pod ograjo.

Na splošno je pomembno, da kozam zagotovite srečno in varno okolje. Če imate kakršne koli dvome glede gradnje ograje za svoje koze, je vedno priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom ali veterinarjem, specializiranim za kmetijske živali.

Najboljša rešitev? Električna ograja

Koze so živali, ki jih je zelo težko omejiti, zato je potrebno zgraditi električno ograjo z zelo visoko izhodno napetostjo.

To je mogoče enostavno storiti z vsemi potrebnimi materiali za gradnjo klasične električne ograje.

Kateri so sestavni deli za gradnjo ograje za koze?

1. Stebri in izolatorji

Izolatorji: Odvisno od vrste stebra in prevodnika, izbranega za pravilno delovanje elektrificirane ograje, je bistveno izbrati vrsto izolatorja za električno ograjo. Na voljo so različni modeli:

2. Električne žice ali trakovi

Električna žica za ograjo: ta omogoča prehod električnega toka za distribucijo po celotni ogradi. Obstajajo žice iz različnih materialov, izbira je odvisna od specifičnih potreb.

Električni trakovi: primerni za ograje proti živalim, kot so konji, koze, itd., in lahko povečajo vidljivost električne ograje.

In nazadnje, najpomembnejše, kar potrebujemo pri gradnji električne ograje, so naprave, ki ustvarjajo tok, tako imenovani:

3. Električni energizerji

Električni energizerji za električne ograje: za ustvarjanje električne ograje za kozice je priporočljivo izbrati visokonapetostni energizer. Kozja dlaka deluje kot izolator, zato mora biti električni tok visok, da je učinkovit.

V naši trgovini lahko najdete različne energizerje, vsak s specifičnimi tehničnimi specifikacijami: